De Australische historicus Dr. Jeremy Salt heeft na het bestuderen van het boek van mede-historicus Dr. Donald Bloxham een grove fout ontdekt.

In Bloxham’s ‘The Great Game of Genocide: Imperialism, Nationalism and the Destruction of the Ottoman Armenians’ (Oxford, 2005) staat een foto waarop een keurig in pak geklede man met brood zwaait naar halfnaakte magere kinderen. De kinderen bedelen om het brood, wat de man niet lijkt te willen geven.

Salt: “Het viel me meteen op dat het onderschrift volgens Bloxham als volgt luidde: ‘Een Turkse ambtenaar die Armeense kinderen laat bedelen’. Echter, dit zou dan een Osmaanse ambtenaar moeten zijn. Hiernaast vond ik het ook raar dat de man een stropdas en driedelig kostuum aan had, omdat de Osmaanse ambtenaren oosterse kleding en een fes droegen.”

Nadat fotospecialisten de kwestie hadden onderzocht, bleek de foto inderdaad te bestaan uit meerdere delen die samengevoegd waren tot één foto. De uitgeverij van het boek, Oxford, reageerde door het boek direct uit de handel te nemen en bij de herdruk te vermelden dat de foto een typisch voorbeeld van “geschiedvervalsing” was.

Persbericht © DeArmeenseKwestie.nl, 15 januari 2010