Volgens Armeense historici van het Historisch Instituut van de Armeense Nationale Academie moeten Armeniërs de feestelijke opening en kerkdienst van Akdamar boykotten, omdat Turkije er geld voor zou kunnen eisen van Armenië.

Het Armeense Katholieke Patriarch van Cilicia kondigde eerder ook al een boykot af voor de Gregoriaans-orthodoxe kerkdienst van Akdamar. Echter, directeur Ashot Melkonyan van het Historisch Instituut gaat nog een stap verder door te stellen dat “wij, Armeniërs, nog veel kansen zullen krijgen om een kerkdienst op Akdamar te organiseren, maar dan zonder een Turkse vlag of Atatürk-portret boven ons.” Melkonyan wordt bijgestaan door de directeur van het Armeens Instituut voor Oriëntale Studies Ruben Safrastyan.

In Armenië geloven veel mensen nog steeds dat er ooit een kans komt om het Oost-Anatolische Turkije te bezetten; Akdamar ligt ook in de Oost-Turkse stad Van. In de Armeense grondwet wordt naar Oost-Turkije verwezen als ‘West-Armenië’ en de Armeniërs weigeren tot op heden om de soevereine grenzen van Turkije te erkennen, mede omdat daarmee hun claim op Oost-Turkije zou komen te vervallen.

Persbericht © DeArmeenseKwestie.nl, 9 september 2010